Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

December elseje a Székelyföldön (fotóriport)

2009.12.30. 09:07 :: kelet-europa

2009-ben sem telt eseménytelenül a román nemzeti ünnep Sepsiszentgyörgyön. Ezúttal a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) nevű, a szélsőjobboldali (vasgárdista) hagyományokat nyíltan felvállaló szervezet jelentette be, hogy felvonulásával demonstrálja Székelyföld Romániához való tartozását, illetve az itt élő románok melletti kiállását.

A román nacionalista fiatalok a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrális előtt gyülekeztek, majd a templomban megtartott megemlékezést és istentiszteletet követően csatlakoztak az ünnepi menethez. Sűrű zászlólobogtatás közepette és „Hargita, Kovászna – román föld”, „egység” és hasonló jelszavakat skandálva, valamint hazafias dalokat énekelve vonultak végig a városközponton, erős karhatalmi biztosítással és a média érdeklődése közepette. Egy adott pillanatban az „interetnikus párbeszéd” groteszk karikatúrája is létrejött a román, illetve a főtéri park szélén gyülekező fiatal magyar radikálisok között, akik „autonómia” kiáltásokkal válaszoltak a románoknak, de a menet továbbhaladt, és az „eszmecsere” ezzel véget is ért.

Szerencsére talán ez a momentum volt az ünnepség legfeszültebb része. A beszédek és a koszorúk elhelyezése után a román radikálisok távoztak a városból. A lapok szerint a hatóságok – köztük Sepsiszentgyörgy polgármestere is – gondoskodtak a december elsejei megemlékezés nyugodt lezajlásáról: az előző éjszaka folyamán például eltávolítottak egy randalírozó román csoportot.

Zahorán Csaba (Terra Recognita Alapítvány)

Zahorán Csaba képriportja:

 

A Háromszék riportja:

Szélsőjobb-provokáció Sepsiszentgyörgyön - Demeter J. Ildikó

Román bőrfejűek érkeztek - Farcádi Botond

Kapcsolódó:

Mit akart a Noua Dreaptă Sepsiszentgyörgyön?

Hivatalosan ünnepelt a Noua Dreaptă Szentgyörgyön

Erdély megszerzése: örömtánc nacionalista felvonulással

Szólj hozzá!

Címkék: politika trianon történelem magyarország románia erdély kisebbségek terra recognita zahorán csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr761631989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása