Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Két könyv a délszláv népek történetéből

2010.06.09. 16:51 :: kelet-europa

Az elmúlt időszakban két jelentős munka is született a balkáni népek történetéből.

Juhász József: Föderalizmus és nemzeti kérdés.

Az etnoföderalizmus tapasztalatai Közép- és Kelet-Európában

Gondolat Kiadó, 2010.

Juhász József a föderalizmus általános jellemzőinek és a nyugati etnoföderális államok sajátosságainak a felvázolása után a közép- és kelet-európai etnoföderalizmus történetének a bemutatására vállalkozik, majd a térség többnemzetiségű szövetségi államainak összehasonlító elemzésére tesz kísérletet a könyvben.

A föderalizmus kérdései manapság nem tartoznak a történetírás és a politológia legkurrensebb témakörei közé. Pedig a közelmúlt olyan eseményei, mint a szocialista szövetségi államok felbomlása, Belgium föderalizálása, vagy éppen a szövetségi rendszerről folyó spanyol, olasz és kanadai viták érdekessé tehetik a témát, az európai integráció jövője szempontjából pedig kifejezetten tanulságosak lehetnek a különféle föderalista elméletek és kísérletek. A szerző a föderalizmus általános jellemzőinek és a nyugati etnoföderális államok sajátosságainak a felvázolása után a közép- és kelet-európai etnoföderalizmus történetének a bemutatására vállalkozik, majd a térség többnemzetiségű szövetségi államainak összehasonlító elemzésére tesz kísérletet. A kötetet Közép-Európa 20. századi történelme iránt érdeklődő olvasóknak, valamint történészeknek, történészhallgatóknak, jog- és politikatörténészeknek ajánljuk.

Forrás: Gondolat Kiadó Blog

Bíró László: A jugoszláv állam 1918-1939

História, MTA Történettudományi Intézete, 2010.

A kötet a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság megoldási kísérleteit veszi számba. A társadalmi viszonyok bemutatásával kezdi - azon belül is különös figyelemmel a regionális különbségekre, majd a politikai, gazdasági és oktatási kérdések következnek.

A kötet bemutatja, miként próbálták megszervezni az 1918-ban több korábbi ország részeiből létrejött szerb-horvát-szlovén állam működését. Az első fejezet be kívánja mutatni azokat a társadalmi viszonyokat, amelyek a jugoszláv integráció kiindulópontját jelentették. A második rész a politikai és adminisztratív intézményrendszer kiépítését tárgyalja, a harmadik a gazdasági élet alapvető feltételeinek megteremtését (egységes valuta-, adórendszer, gazdaságpolitika, a közlekedés fejlesztése). A társadalmon belüli nagyarányú agrárnépesség, illetve az állam társadalomátalakító szándéka az agrárreform és kolonizáció során indokolja, hogy külön fejezetet szenteljenek a mezőgazdaságnak. A főfejezeteket az oktatáspolitika zárja.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem horvátország szlovénia szerbia könyvajánló kelet európa balkán jugoszlávia bíró lászló juhász józsef nemzetiségek föderalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr862069332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása