Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A remény hónapjai

2010.09.01. 11:14 :: kelet-europa

Mitrovits Miklós: A remény hónapjai

Hogy miért ajánlunk itt egy tudományos szakmunkát a lengyel Szolidaritásról? Azért, mert Mitrovits Miklós kötete az egyik utolsó eposzi küzdelmet dolgozza fel a közelmúltból. Tulajdonképpen tiszta harc volt ez,...
 
...amelyben két világosan elkülöníthető erő háborúzott egymással: a jók, a köztársaságpártiak, a sötét erő és a birodalmi csapatok ellen (akinek erőltetett a párhuzam, olvassa csak el a Leonyid Iljics és Wojciech telefonbeszélgetését a 261. oldalon, egyből be fog ugrani Darth Vader és Piett admirális). A valóság persze mindig bonyolultabb, és nyilván akkor sem volt minden fekete-fehér, utána meg végképp összekuszálódott, de akkor is tény, hogy olyan dolgok történtek akkoriban, amiből legendákat és popkultúrát lehetett gyártani.
 
A remény hónapjai... éppen a mítoszokat és a nagy, homályos problémákat akarja tisztázni, amikor, az eddigi kutatásokat szintetizálva, széles geopolitikai és gazdasági kontextusba helyezve, szovjet levéltári kutakodással felturbózva, a kulcskérdésekre keresi a választ: hogyan nyerhetett a Szolidaritás, mi volt a szovjetek szerepe, és hogy valóban az intervenciót akarta elkerülni a sötét hadúr, amikor saját országát rakta tele tankokkal? 
A válaszok ott vannak a könyvben, mégpedig alaposan, pontosan és jól szerkesztve. Minden benne van, amit tudni akarsz, és amit tudni lehet.
 
Napvilág, 3600 HUF
 

MrT

2010.08.26
Forrás: EST.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem exit lengyelország könyvajánló kelet európa szovjetunió est

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr622454454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása