Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Roman Polański: színész, rendező - kiállítás

2010.10.14. 19:01 :: kelet-europa

A łódźi Filmmúzeum által készített átfogó tárlat, a világhírű lengyel rendező-színész, Roman Polański alakját, alkotói életútját mutatja be, egy plakátokból, standfotókból, werk képekból összeállított egyedülállóan gazdag anyagon keresztül. A kiállítás törzsanyaga a rendező-színész magángyűjteményéből származik, illetve a rendező barátai, Andrzej Wajda, Andrzej Kostenka, Gene Gutowski, Leopold Rene Nowak bocsátották a múzeum rendelkezésére a magántulajdonukat képező archív felvételeket.
 
Polański neve szerte a világon ismert. Nevéhez olyan nagysikerű, ma már filmklasszikusnak számító alkotások fűződnek, mint a Kés a vízben, az Iszonyat, a Rosemary gyermeke, a Chinatown, a Tess vagy a Zongorista. Színészi karrierje azonban mindezidáig kevéssé ismert, ezért a Lengyel Intézet által Budapestre érkező tárlat remek alkalmat kínál arra, hogy a filmművészet kedvelői az alkotónak ezt az arcát is megismerjék. Polański korán, már 14 évesen megcsillantotta tehetségét, eleinte rádiójátékokban és a színpadon, később a filmvásznon is. Nemcsak a łódźi Filmművészeti Főiskola hallgatói által készített filmetűdökben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, de később rendezőkollégái is szívesen dolgoztak vele. Szerepel Andrzej Wajda A mi nemzedékünk, Ártatlan varázslók és Sámson című filmjeiben, valamint feltűnik Andrzej Munk 1960-ban készített Kancsal szerencse című kultikus lengyel filmjében. Nemcsak lengyel filmesekkel dolgozik együtt, mint színész, de Gerard Depardieu oldalán szerepel Giuseppe Tornatore Puszta formalitás című alkotásában, Michel Blanc, Brett Ratner és Antonio Luigi Grimaldi filmjeiben is.
 
A kiállítást megnyitja:
Mścisław Kuźmicki - a łódźi Filmmúzeum igazgatója
Andrzej Serdiukow - filmproducer, Roman Polański barátja
  

2010. október 19. (Kedd), 17.00 — 2011. január 15. (Szombat)

Lengyel Intézet, Budapest, VI. Nagymező u. 15.

 

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra kiállítás lengyelország lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr492372273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása