Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Lengyelország-röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról.

2012.01.26. 12:26 :: kelet-europa

A Lengyel Intézet 2012. januárjától új programsorozattal jelentkezik "Lengyelország-röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." címmel. A filmek kéthetente, csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.

Mi lengyelek és magyarok, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek  a munkásságával, akiket - mint budapesti Lengyel Intézet- bemutatunk a magyar nagyközönségnek. Most épp ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnénk közelebb hozni mindazokhoz akik beszélnek lengyelül, vagy angolul. Kéthetente jelentkező dokumentumfilm-sorozatunk keretében olyan alkotásokkal jelentkezünk mint Jolanta Delewska nagyszerű PO-LIN című filmje, mely a háború előtti lengyel zsidóságról fest hiteles képet, vagy mint A plakát másik oldala (Druga strona plakatu) című film, mely a lengyel plakát történetén keresztül beszél az átalakulásokról, a jelenkori lengyel társadalomról. A program keretében bemutatjuk továbbá Komeda. Az élet zenés ösvényei (Komeda. Muzyczne ścieżki życia) című filmet, mely a zeneszerzőről, jazzmanről,  de mindenekelőtt a kommunista Lengyelország ellenzéki művészéről szól, valamint a Világhírű lengyelek karrierjei. Sikeresek (Światowe kariery Polaków. Udacznicy) című portrésorozatot, mely olyan lengyeleket mutat be, akiknek „sikerült karriert csinálni” és akik más-más területen, tehetségük révén világhírnévre tettek szert, úgy mint Agnieszka Holland, Tomasz Stańko és Janusz Kamiński.

A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal vetítjük. A belépés díjtalan.

PROGRAM
Január 26.|18.00, Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
PO-LIN / EMLÉKMORZSÁK  A lengyelországi zsidóság élete a két világháború között, soha nem látott archív felvételeken. Jolanta Dylewska, a nemzetközileg egyik legelismertebb lengyel dokumentumfilmes egyedülálló archív felvételekkel, egy letűnt, háború előtti Lengyelországot tár elénk: zsidók és lengyelek, egymással szomszédos falak, egymásba érő otthonok, városka a városka hátán. „Po-lin’ jiddisül annyit jelent: "itt telepszünk le, itt az otthonunk".
 
Február 9., február 23.|18.00, Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
VILÁGHÍRŰ LENGYELEK KARRIERJEI I-II. Portrésorozat azokról a lengyelekről, „akiknek sikerült”, akik különböző területeken, tehetségük révén világhírnévre tettek szert, mint például Agnieszka Holland, Tomasz Stańko, Janusz Kamiński, Yola Czaderska-Hayek, Jan Kaczmarek, vagy Izabella Miko.

Március 8.|18.00, Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
A PLAKÁT MÁSIK OLDALA/ DRUGA STRONA PLAKATU  -A film az átalakulásokról, és a múlt napjaink lengyel társadalmára is hatással levő jelenségeiről szól, a lengyel plakát történetén keresztül. Egy Varsóban élő, grafika-szakos fiatal lány szemével fedezheti fel a néző napjaink Lengyelországát, és azt, milyen fontos szerepet játszik a kulturális örökség és emlékezet az új jövőkép megteremtésében. A XX. század egyik legnagyobb grafikai eredményének nevezhető lengyel plakát történetével Marcin Latałło filmje –mely az első, kifejezetten ennek a témának szentelt dokumentumfilm –a kortárs Európa társadalmáról, kultúrájáról és történelméről mesél.
Trailer

Április 12.|18.00, Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
ANDRZEJ WAJDA: CSAPÓ!/ ANDRZEJ WAJDA: RÓBMY ZDJĘCIE!
 A lengyel filmtörténet leghíresebb alkotójáról készült portréfilm szerzője a nagy filmes Mesteriskolájának négy tanítványa. A Katyń című film forgatásán 2006-2007 fordulóján készült felvételeket, a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező világhírű rendező személyes vallomásai egészítik ki. Az alkotás, Andrzej Wajda általánosan ismert, és média által kreált képével ellentétben cseppet sem banális, őszinte portré.
A film a Katyńi mészárlás áldozatai emlékének (április 13.) előnapján kerül bemutatásra.

Április 26.|18.00, Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
KOMEDA. AZ ÉLET ZENÉS ÖSVÉNYEI/ KOMEDA. MUZYCZNE ŚCIEŻKI ŻYCIA
Krzysztof Komeda – lengyel orvos, jazz-zongorista és filmzeneszerző. Lengyelországban zenéje kultikus, filmmelódiáit világszerte ismerik.  Polański Rosemary gyermekei című filmjéhez szerzett bölcsődala új fejezetet nyitott a filmzene történetében. Dallamos, sokszor melankolikus hangsorai mintha saját drámai életútjának zenei aláfestését adnák. Komeda az 50-es i 60-as évek kommunista Lengyelországában a művészi ellenállás szimbóluma volt. Amerikába utazott, ahol egy teljesen más életstílussal ismerkedett meg. 1969-ben, mindössze 37 évesen, karrierje csúcsán egy tragikus balesetben vesztette életét. A Komeda. Az élet zenés ösvényei elsősorban Komeda filmzenéjének és a zeneszerző életének kapcsolatát vizsgáló filmesszé, de egyúttal a háború utáni társadalmi, politikai és kulturális változások időszakáról, valamint a lengyel művészek munkájáról és exodusáról szóló hiteles kordokumentum.
A filmmel a zeneszerző születésének és halálának évfordulójára emlékezünk.

Május 10.|18.00, Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
A SZABADSÁG HÍVÓSZAVA - Beats of Freedom/ ZEW WOLNOŚCI- Beats of Freedom
Wojciech Słota  és Leszek Gnoiński lebilincselő dokumentumfilmjében lengyel rock legendák elevenítik fel a 80-as évek korszakát. A nézők a maguk nemében egyedülálló történeteket hallhatnak a politikai rezsimmel való szembeszegülésről és fiatal szabadság enklávéinak megalapításáról. A film archív felvételekben bővelkedik, például a Jarocin-i Fesztiválról. A lázadás és zene időszakáról, mely mára a történelem részévé vált, többek között Marek Niedźwiecki, Krzysztof Skiba, Kazik Staszewski, Muniek Staszczyk, Jurek Owsiak és Kora Jackowska mesélnek.
A film az  Útmutató a lengyelekhez című kisfilmsorozat egyik alkotása.

Május 24.|18.00, Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
JÁTÉKOK/ZABAWKI
A dokumentumfilm a jelenkori lengyel kreativitás jelensége és a játék, mint a Lengyel Népköztársaság időszakának hiánycikke között keres antropológiai kapcsolatot, bemutatva, hogyan és mivel játszottak a mai kreatív osztály vezető képviselői.  
A film az  Útmutató a lengyelekhez című kisfilmsorozat egyik alkotása.
Képanyag: PO-LIN / EMLÉKMORZSÁK  
 

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra lengyelország lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr613841601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása