Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Már 20996 személy a lengyel "ügynöklistán"

2009.06.12. 08:52 :: kelet-europa

Lengyelországban a Nemzeti Emlékezet Intézetének (Instytut Pamięci Narodowej – IPN) Átvilágítási Bizottsága az 1998. december 18-án elfogadott törvény szerint elkészítette és az interneten publikálta a Lengyel Népköztásaság állambiztonságával együttműködő személyek névsorát. 2009. június 9-én 2301 fővel egészítették ki a listát. Ebből 885 fő számít közszereplőnek (39 városi polgármester, 661 járási hivatali tag, 143 községi polgármester és 9 egyéb funkcióban dolgozó személy. 33 személy esetében módosításra került sor a korábbi adatokhoz képest).

 
A Bizottság négy kategóriába sorolta a potenciális személyeket:
 
  1. A Lengyel Népköztársaság állami és pártvezetői (Kierownicze stanowiska partyjne i państwowe b. PRL). Azok a személyek tartoznak ide, akik  1989. augusztus 23-ig vezető pozíciót foglaltak el a Lengyel Egyesült Munkáspártban és a csatlóspártjaiban (a Lengyel Egyesült Néppártban, illetve a Demokrata Pártban), valamint azok, akik a Minisztertanács tagjai vagy az állami adminisztráció központi szerveinek vezetői voltak. Itt jelenleg 3776 személy szerepel. A név, a születési adatok és a szülők nevén kívül a katalógus tartalmazza, hogy milyen típusú dokumentum található róluk az IPN archívumában.
  2. A Lengyel Népköztársaság állambiztonságának funkcionáriusai (Funkcjonariusze organów bezpieczństwa PRL). E katalógusba az állambiztonsággal együttműködő személyek, funkcionáriusok és a katonák tartoznak. E kategória a legnépesebb, összesen 11,140 személy adatait tartalmazza.
  3. A közszereplők (Osoby publiczne). E katalógusban eddig 3379 fő szerepel. Talán e személyek számíthatnak leginkább közérdeklődésre. Első körben a politikai hatalom képviselői (elnök, a Szejm és a Szenátus elnökei és tagjai, a kormány tagjai és az igazságszolgáltatásban funkciót viselő személyek kerültek be. E szerint sem Lech Wałęsa, sem Aleksander Kwaśniewski nem dolgozott együtt az állambiztonsággal. Érdemes megjegyezni, hogy a Wałęsára vonatkozó többszáz oldalnyi dokumentum, amelyeket korábban éppen ő maga hozott nyilvánosságra, jelenleg már nem elérhető az interneten. A jelenlegi elnök, Lech Kaczyński viszont szerepel testvérével Jarosław Kaczyńskival együtt. Az IPN szerint a nyolcvanas években együttműködtek az állambiztonsággal, sőt komoly szerepük volt egyes ellenzéki szervezetek létrehozásában a szolgálatok utasítására.
  4. Az állambiztonság által megfigyelt személyek (Osoby rozpracowywane przez organy bezpieczeństwa PRL). Ide azok tartoznak azok a személyek, akikről dokumentumok találhatóak, hogy információkat gyűjtöttek róluk titkos módszerekkel. Ezekről a személyekről nincs megerősített információ, hogy együttműködtek a szolgálatokkal vagy funkcionáriusai lettek volna annak. Itt egyelőre 2701 fő található. Érdekes, hogy jelentős ellenzéki személyek nem szerepelnek sem itt, sem a fenti kategóriákban. Nincs a listákon Adam Michnik, Lech Wałęsa, Jacek Kuroń, Karol Modzelewski vagy Leszek Kołakowski sem.
A 2006. október 18-án elfogadott törvény „az 1944–1990 közötti állam biztonsági szerveinek dokumentumainak nyilvánosságra hozásáról” kötelezi az Átvilágítási Bizottságot, hogy tegye nyilvánossá az információkat azokról a személyekről, akik a Lengyel Köztársaság önkormányzati vagy állami appatárusában valamilyen funkciót betöltenek.
 
A katalógusok könnyebb használata érdekében egy „értelmező szótárt” is készítettek a történészek a szolgálatokon belül használt terminológiákról.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lengyelország ügynök

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr321180408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása